Yazarlık Bahçesi

Yazarlık Bahçesi

Merhaba değerli yazar adayları, yazarlık yolcuları, Yazarlık Bahçesine hoş geldiniz.

Bir bahçenin oluşması için ilk önce ne gereklidir? Bunu biraz düşünelim. İlk önce bahçe düşüncesinin oluşması gerekmektedir. Yani siz ilk önce bir bahçeye sahip olmayı düşünmeden bir bahçe için harekete geçmezsiniz değil mi? Bunun için bir şeyin ilk önce insanın düşüncesinde oluşması gerekir.

İşte yazarlık bahçesi için de ilk adım yazar olma düşüncesine sahip olmanızdır. Yani ilk önce yazar olmayı istemelisiniz. Bu istek, düşünce sizi nereye götürecektir?

Bahçeden hareket edelim. Bir bahçeye sahip olmayı istediniz ve düşündünüz. Ne yapmalısınız?

Bahçeyi oluşturacak bir toprak sahibi olmalıyız değil mi? Çünkü toprak olmadan bahçe olmaz. İşte yazarlık bahçemiz için en elverişli toprak duygularımız ve yüreğimizdir. Duygularımızı ve yüreğimizi edebiyat için hazır hale getirmeden bahçede ürünler yeşermez. Bahçenin ürün verecek hale gelmesi için ekilecek tohuma ihtiyaç vardır. Tohumu olmayan bir bahçenin ürünü olur mu?

Tohum ve ürün yazarlık bahçesinin en önemli unsurlarıdır. İşte yazarlık bahçesinin tohumu ise okumaktır. Okumak tohum, yazmak ise üründür. Okumadan, ama geliştirici bir okuma olmadan bahçeden kaliteli ürün devşirilmesi zordur. Bunun için yazarlık bahçesi oluşturmayı düşünen birinin istemekten sonra duygularını ve düşüncelerini yazarlık için hazır hale getirecek bir okuma planı yapması gerekecektir. Bu süreç toprağın sürülmesi, gübrelenmesi, ilaçlanması ve güneşlendirilmesi aşamalarıdır.

Okuma ile birlikte yazarlık bahçesi oluşturmak isteyen kişinin yazım kurallarını, sözcüklerin farklı anlamlarını, cümlede anlam bütünlüğünü sağlayacak bir çalışma yapması zorunludur. Bunlar yazarlık toprağının sürülmesi, gübrelenmesi, ilaçlanması ve güneşlendirilmesidir.

Okuma ile başlayan süreç toprağın ürün vermeye hazır hale gelmesine kadar devam edecektir. Bu hemen olmayabilir. Toprağın verimine, tohumun kalitesine göre süreç hızlanabilir. Duygularının hazır hale geldiğini hisseden yazar adayı kalemi defteri alıp yazmaya başlayabilir. İlk önce meyve ham olabilir. Bu da doğaldır. Çünkü meyveler zaman içinde olgunlaşır. Bu aşamada yazar adayı sürekli yazmalıdır. Bazen basit bazen saçma bazen de çok güzel şeyler yazabilir. Bundan dolayı yazdığının basit veya saçma oluşuyla ilgilenmeden yazmaya devam etmelidir. Çünkü iyi bir yazar olma süreç isteyen bir yolculuktur. Ben otuz iki sene önce on tane çocuk kitabı yazdım. Hem de daktiloyla yazdım. Onları yayın evlerine gönderdim. Beğenildi. Yayın programına alındı. Ama ekonomik krizlerden dolayı yayınlanmadı. Ama şimdi yayınlanmış yüz kitabım var elhamdülillah. Onlara bakıyorum iyi ki yayınlanmamış diyorum. Çünkü daha olgunlaşmamış meyveler olduğunu şimdi görebiliyorum.

Sevgili yazar adayları yazmaktan, yazılarınızı paylaşmaktan korkmayın. Yazarlık bahçenizin yeşermesi ancak bu şekilde mümkündür. Yazarlık bahçenizde nice ürünler yetiştirmeniz dileğiyle.

Sosyal Medyada Paylaşın

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir