Kur’an Kolay Yoldan Zengin Olmanın Sihirli Kitabı mı?

yazar:

kategori:

Kur’an Kolay Yoldan Zengin Olmanın Sihirli Kitabı mı?

Zulüm bir şeyi konulması gereken yerin dışına koymaktır. Bu anlamda Kur’an’ı indiriliş amacından uzaklaştırıp, onu kendi heva ve hevesine göre yorumlayıp değerlendirenler Kur’an’a karşı büyük bir zulüm işlemiş olur.

Konumuz bağlamında vakıa suresini okumanın zenginliğin kaynağı olduğunu belirten sosyal medya hocalarının Kur’an hakkında nasıl bir algı oluşturmaya çalıştıklarına dikkat çekmeye çalışacağız.

Bundan önce Yahudiler için yapılan bir uyarıyı bildiren ayetin mahiyetine bakalım.

“Onlar kelimelerin yerlerini değiştiriyorlar. Kendilerine bildirilenlerden önemli bir kısmını da unuttular.” Maide/13

İmam Maturidi bu ayetin yorumunda şöyle demektedir; “Muhtemeldir ki ayetlerin yorumunu değiştiriyor, sonra da ‘Allah’tan gelen işte budur,’ diyorlar”[1] 

Zemahşeri ise şöyle demektedir: “Yani asıl manalarından saptırıp, gerçek mesajlarını ortadan kaldırıyorlar.”[2]

Bu girişten sonra Vakıa suresi şahsında Kur’an’ın nasıl tahrif edildiğini ele alabiliriz. Sosyal medyada vakıa suresinin okunarak büyük bir zenginlik hem de helal bir zenginlik sahibi olunacağıyla ilgili kalabalık yorumlar vardır. Bu yorumlarda altında Hz. Muhammed (as) yazan her sözü sahih hadis gibi değerlendirmelerden kaynaklanmaktadır.

“Her gece Vakıa suresini okuyan fakirlik çekmez.”  (Zemahşari Vl/40-41, Beyzavi lV 240) mealinde Resulü Ekrem’e nispet edilen hadisin sahih olmadığı belirtilmiştir. (Zemahşeri Vl 40-42) bunun dışında surenin fazileti hakkında nakledilen bazı rivayetlerin de sıhhati tespit edilememiştir. (Alusi XXVll- Elmalılı Vl-4700)[3]

Bunu sahih kabul ederek Kur’an’ı iniş gayesinden uzaklaştırıp, onu kolay yoldan zengin olmanın sihirli kitabına dönüştürürler.

Adam; vakıayı oku zengin ol

Allah; “İnsana ancak çalıştığının karşılığı vardır.”Necm/39

Adam;  Vakıa’yı her gece oku kolay yoldan zengin ol.

Allah; Her zorluktan sonra bir kolaylık vardır. Mutlaka her zorluktan sonra bir kolaylık vardır. İnşirah/5

Adam; Vakıayı oku yat zengin ol.

Allah; O halde önemli bir işi bitirince hemen diğerine yönel. İnşirah/7

Kur’an’ın indiriliş amacı hidayet ve insanları karanlıklardan aydınlığa çıkarmakken, Kur’an’ın anlamını yorumlarıyla ifsat etmeye çalışanlar zenginliğin sihirli kitabı, hastalıkların mucizevi iyileştirme kitabına dönüştürmektedirler.

Müşrikler, peygamberliği ve dini, maddi bir birikimin nedeni olarak görmek isteyerek, Hz. Muhammed’i (as) fakirliğiyle itham ettiklerinde indirilen ayet ilginçtir.

“De ki: Ben size, Allah’ın hazineleri benim yanımdadır, demiyorum. Ben gaybı da bilmem. Size, ben bir meleğim de demiyorum. Ben, sadece bana vahyolunana uyarım. De ki: Kör ile gören hiç bir olur mu? Hiç düşünmez misiniz?”[4]

Kitap kendisine indirilen Nebiye hazine, zenginlik formülü sunmuyor. Ancak “Rablerinin huzurunda toplanacaklarından korkanları onunla uyar.”[5]

Yani Kur’an nezir ve beşir kitabıdır. Zenginliğin sihirli formülünü sunan kitap değildir. Gözlerinde altınlar uçuşanlar karun’un ve altından buzağıya tapan Yahudilerin yolundadır.

Müşrikler, Rasulullah’a (sav) “Sen Allah tarafından gönderilmiş bir peygamber isen Allah’tan iste de bize dünya nimetlerini bol bol versin, aksi halde sana inanmayız” dediler. Bunun üzerine bu ayet indi ve Peygamberin, insanları zenginleştirmek için değil, onlara gerçeği tebliğ etmek için gönderildiği ifade edildi.[6]

Bu algı insanları Kur’an’ın iniş amacından uzaklaştırarak onu bencilliğin, hırsın, dünyevileşmenin kitabı haline getirmelerine neden olur. En önemli problemlerden birisi de istediklerini elde edemeyenlerin Kur’an hakkında iftira atmalarına ve ona karşı güvensizliğin oluşmasına zemin hazırlanmasıdır.

Bunun sonucunda duygu, düşünce ve eylemleri şekillendiren hidayet rehberi Kur’an yerine, kolay yoldan zenginliğe sahip olmanın hayali kitabına dönüşerek Kur’an’ın tahrifatına zemin hazırlanmaktadır.

Bu tür hadis olarak sunulan sözleri hadis kriterlerine uygun şekilde araştırıp mütevatir ve sahihliği teyit edilmelidir. İşte bu teyitlerin yapılmadığı durumlarda sosyal medyada kitlelere, Hasan Sabbahların sunduğu sahte cennet nev’inden uydurma zengin olma ve şifa bulma cennetleri sunulur.

Rabbimiz, bize, Kur’an’ın indiriliş amacını Kamer suresinde dört defa tekrarlanan bir ayetle açıkça belirtmiştir.

“Biz Kur’an’ı öğüt almanız için kolaylaştırdık. Var mı düşünüp öğüt alan?” Kamer/ 17-22-32-40

Peki bu ayetler hangi olaylardan sonra gelmektedir? Helak olan kavimlerin kıssalarından sonra Rabbimiz bu hatırlatmayı yapmaktadır. İbretlik hayatlardan ders almayanların hayatı ibretlik olur. Bu kaçınılmaz bir hakikattir.

Şimdi konumuza esas olan sureye gelelim. Bakalım zenginliğin sihirli bir formülü mü yoksa vicdanları sarsan, duyguları hareketlendiren, beyinlerde düşünce fırtınaları estiren bir bilinç inşasının formülünü mü vermektedir?

Kıyametin kopuşu ve sarsılan bir alemin tasviriyle başlıyor sure. İnsanlığın acizliğine vurgu yaptıktan sonra insanların üç sınıf olacağını belirtmektedir.

Ahiret mutluluğuna eren müminler

Kötülüğe batan mücrimler

İyilikte öncü olan yüce gönüllü erenler

Cennet tasvirleri yürekleri coştururken, cehennem tasvirleri yüreklerde korku oluşturmaktadır. Sonra insanların yaratılışı ve acizliği belirtilerek Rabbin yüceliğini tanımaya davet vardır.

“Sizi, Biz yarattık. Hala tasdik etmeyecek misiniz? Attığınız o meniye ne dersiniz? Onu siz mi yaratıyorsunuz yoksa yaratan biz miyiz?” Vakıa/57-59

Bu vurgudan sonra Allah’ın kudretine dikkat çekerek sahip olunan nimetlerin değeri ve yaratıcısı hatırlatılmaktadır.

Yaratılış, toprak, su ve ateş…

Bunları düşünmeyenlere de müthiş bir meydan okuma vardır. İnkar edenlere, kitabı indiriliş gayesinden uzak yorumlayanlara, şükür erdemini yüreklerinden sürgün edenlere ironik bir hatırlatma yapılmaktadır.

“Şimdi siz bu sözü mü küçümsüyorsunuz? Allah’ın verdiği rızka, O’nu yalanlayarak mı şükrediyorsunuz?” Vakıa/81-82

İnkar edene surenin bütünlüğünde şu hatırlatmalar yapılmaktadır.

Sen kendi kendine var olmadığın gibi kendi isteğinle de hayat çizgisini değiştiremezsin. Yani yaşlanmayı ve ölümü yok edemezsin.

“Kime uzun ömür verirsek biz onun gelişmesini tersine çeviririz. Hiç düşünmüyorlar mı?” Yasin/68

Allah’a meydan mı okuyorsun? Öyleyse yaşlanma ve ölme!

Ve sure sonunda, surenin başında belirtilen akıbet gerçek olarak sunulmaktadır.

Cennet ve cehennem. Ve nihayeti şanı yüce Allah’ı tesbih emridir.

Vakıa suresi üzerinde kısa bir düşünce turu yaptığımızda zenginliğin formülünü değil ama iyi bir insan ve Müslüman olmanın ilkelerini görürüz.

Seyit Ahmet Uzun


[1] Tevilatül Kur’an/ayetin tefsiri

[2] Keşşaf/ Nisa 46 tefsiri

[3] İslam Ansiklopedisi.orgçtr.Vakıa

[4] Enam/50

[5] Enam/51

[6] Diyanet vakfı Meali Enam 50 açıklaması

Sosyal Medyada Paylaşın

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir